Consultatie
Collegiale consultatie en zo nodig raadplegen Veilig Thuis of een deskundige op het terrein van letselduiding
Kom je er met collegiale consultatie niet uit?
Neem direct contact op met Veilig Thuis.
Bespreek de signalen met een deskundige collega ∨
Bijvoorbeeld de aandachtsfunctionaris huiselijk geweld of kindermishandeling binnen de eigen organisatie of het zorg- en adviesteam op school. Vraag zo nodig, op basis van anonieme cliëntgegevens, ook advies aan Veilig Thuis of aan een deskundige op het terrein van letselduiding.
Met name in de medische sector kan het van belang zijn een deskundige in te schakelen op het gebied van letselduiding. In andere sectoren ligt het voor de hand dat zo nodig forensische expertise wordt ingeschakeld via Veilig Thuis.
Vraag advies bij specifieke vormen van geweld zoals vrouwelijke genitale verminking, huwelijksdwang, eergerelateerd geweld en seksueel misbruik.
Specifieke geweldsvormen ∨
Bij specifieke vormen van geweld, zoals vrouwelijke genitale verminking, huwelijksdwang, seksueel geweld en eergerelateerd geweld, gelden soms specifieke stappen. Is er binnen de eigen instelling niet voldoende expertise aanwezig over de aanpak van deze specifieke vormen van geweld, vraag dan altijd eerst Veilig Thuis om advies voordat er vervolgstappen worden gezet.
Voorbeelden ∨
In de aanpak van vrouwelijke genitale verminking is de onomkeerbaarheid van de besnijdenis cruciaal. In verband daarmee kan het noodzakelijk zijn om snel te handelen en eventueel stappen over te slaan. Bijvoorbeeld als bekend is dat een meisje op het punt staat om voor familiebezoek naar het buitenland te gaan en er signalen zijn dat ze daar besneden zal worden.
Bij eergerelateerd geweld kan een gesprek met (de ouders van) de cliënt over de vermoedens soms extra risico’s met zich meebrengen omdat bij deze vorm van geweld het bekend worden van (vermeend) wangedrag een belangrijk rol speelt.
Hey Professional!
Wil je op de hoogte blijven van nieuwe trainingen? Schijf je dan hiernaast in voor de nieuwsbrief.